75 jaar Verenigde Naties

2 september 2020

Dit jaar bestaan de Verenigde Naties (VN) 75 jaar. Jahkini Bisselink is oud VN-jongeren-ambassadeur en vertelt hierover.

Oudere mensen zeggen vaak dat jongeren nu alleen maar op de bank zitten en series kijken. Dit is niet waar. Jongeren laten hun betrokkenheid alleen anders zien: waar vroeger mensen de straat op gingen, gebeurt het tegenwoordig vooral op social media. Met berichten op hun tijdlijn activeren jongeren elkaar. Kijk naar de klimaatstakingen, dat is de grootste globale beweging ooit en georganiseerd door jongeren. Bovendien is iets posten niet zonder gevolg. Als je op Twitter iets schrijft over bijvoorbeeld de multiculturele samenleving, kun je hierover van alle kanten aangevallen worden.

Ik heb van huis uit geleerd dat als je iets niet leuk vindt, je het moet proberen te veranderen. Daarom ging ik in de tweede klas bij de leerlingenraad: hoezo werden toetsen te laat nagekeken, maar moesten wij wel op tijd ons huiswerk af hebben? Ik vond het interessant om te zien dat er vaak wel een goede reden voor was.”

Mijn generatie heeft juist een heeeeeel erg uitgesproken mening.

— Jahkini Bisselink (oud VN-jongeren-ambassadeur)

Jongeren hebben een mening

“Het is makkelijk om te klagen, iets doen is een tweede. Je hoeft niet in de politiek of de VN te zitten om impact te maken. Invloed uitoefenen zit juist in kleine dingen. Ik ken een jongen die een voetbaltoernooi organiseerde tussen twee buurten om het contact tussen de jongeren te verbeteren. Vooral de politiek kan meer doen om jongeren te betrekken. Een politicus moet bijvoorbeeld niet alleen meedoen met populaire activiteiten maar ook goed communiceren, laat het werk doen door iemand die weet wat jongeren aanspreekt. De politiek kan daarnaast ook minder ingewikkeld praten over maatschappelijke thema’s. Als je bijvoorbeeld vaak moeilijke woorden gebruikt, haken veel jongeren af. Ik spreek jaarlijks zo’n 3.000 jongeren en vrijwel iedereen heeft een mening. Die meningen zijn het waard om gehoord te worden.”

Ik heb van huis uit geleerd dat als je iets niet leuk vindt, je het moet proberen te veranderen.

— Jahkini Bisselink (oud VN-jongeren-ambassadeur)

OPRICHTING VAN DE VERENIGDE NATIES

Als reactie op de Tweede Wereldoorlog werden op 24 oktober 1945 de Verenigde Naties (VN) opgericht. De landen die samenkomen in de VN zetten zich in voor vrede en veiligheid door internationale samenwerking. Met een evenement in Den Haag vieren we dit op 24 oktober 2020. Benieuwd? Kijk op www.vrijheid.nl

Jahkini Bisselink in een VN jongeren vergadering in New York
Cookie toestemming
Om de gebruikerservaring te verbeteren gebruiken wij geanonimiseerde analytische cookies.