Vrijheid om te ontdekken wie ik ben

8 maart 2021

Zangeres Maan (21) won The Voice of Holland 2016 en is bekend van nummers als Blijf bij mij en Jij bent de liefde. Ze trad in 2019 op bij het 5 mei-concert.

“Ik vind het heel vet dat ik mag optreden tijdens het 5 mei-concert. Omdat mijn opa en oma de oorlog hebben meegemaakt, en ik hun in de ogen heb kunnen kijken, voel ik nog een verbinding met de oorlog. Terwijl het soms wel een soort verzonnen verhaal lijkt: zo onwerkelijk. Het is gek dat die verhalen steeds verder van ons af komen te staan.”

MAGISCHE OPTREDENS

“Ik vind het belangrijk om bij vrijheid aan de oorlog te denken. Zo lang geleden is het helemaal niet, en als je ziet wat er in de wereld gebeurt, dan kan het hier ook gebeuren. Het is goed om stil te staan bij het feit dat we in een land leven waar alles zo veilig en goed geregeld is. Maar vrijheid kan meer betekenen.
Als ik aan het optreden ben, het eindnummer inzet en iedereen staat en meezingt, dan denk ik: hoe mooi is dit – niemand denkt ergens aan en we maken met zijn allen even plezier. Zonder angst, zonder te oordelen. Dat voelt echt als vrijheid.”

VRIJHEID OM TE ONTDEKKEN WIE IK BEN

“Een nummer dat voor mij voor vrijheid staat, is bijvoorbeeld A Mother’s Prayer van Céline Dion. Dat gaat over een moeder die haar kind loslaat en bidt dat iemand over dat kind zal waken. Ik ben zelf net uit huis en mijn ouders geven mij de vrijheid om te ontdekken wie ik ben en wat ik wil met mijn leven. Die vrijheid is heel chill. En belangrijk voor mijn leeftijdsgenoten: je moet altijd terecht kunnen bij je ouders maar ook vrijgelaten worden.”

ALL TIME FAVOURITE BEYONCÉ

“Ik voel me nog best een groentje, het voelt gek dat ik zo op 5 mei op het podium sta tussen allerlei grote artiesten en voor de koning en koningin. De afgelopen twee jaar zijn in een stroomversnelling voorbij gegaan, maar ik voel me nog geen artiest die ergens voor staat, zoals bijvoorbeeld mijn all time favourite Beyoncé. Ik vind het bijzonder hoe zij met haar positie de wereld probeert te veranderen. Bekende mensen kaarten tijdens speeches en award-uitreikingen steeds vaker wereldproblemen aan. Ik vind dat vet, maar ik zou het ongeloofwaardig vinden als ik nu als twintigjarig meisje ga vertellen wat ik vind.”

JE KENT ME HELEMAAL NIET

“Oordelen vind ik niet cool. Als ik zie wat mensen over mij schrijven op sociale media, bijvoorbeeld dat ik arrogant of een aandachtzoeker ben, denk ik: ‘Hé, je kent me helemaal niet.’ Daarom probeer ik nu ook minder over anderen te oordelen. We hebben allemaal de neiging om mensen op televisie meteen een stempel te geven, of anderen zelfs te haten, maar zelf probeer ik dat tegenwoordig wat minder te doen.”

Cookie toestemming
Om de gebruikerservaring te verbeteren gebruiken wij geanonimiseerde analytische cookies.