Vrij van gebrek

2 september 2019

Kijk eens naar de labels in je kleding. Veel van jouw kleding is in China, Bangladesh, India, Sri Lanka, Cambodja of in Oost-Europa gemaakt. Ben jij het eens met Lina of Vera?

Er bestaat een kans dat het door kinderen onder slechte werkomstandig- heden geproduceerd is. Er zijn fabrieken waar mensen zes dagen per week werken, twaalf uur per dag, voor zo’n twintig cent per uur. Ook is de kans op onveilige situaties, zoals brandgevaar en het gebruik van gevaarlijke stoffen, groot in de kledingindustrie.

Grote kledingmerken en -winkelketens doen zaken met dergelijke fabrieken. Ze willen de kleding zo goedkoop mogelijk houden voor de consumenten in het Westen. Ze zeggen dat ze hun best doen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, maar dat het lastig is om alles te controleren. Volgens de organisatie Schone Kleren Campagne (SKC) kunnen de meeste kledingbedrijven niet aantonen dat ze de makers genoeg betalen om aan armoede te kunnen ontsnappen.

Voel jij je verantwoordelijk voor de armoede van een ander?

Ik ben veel met mode en kleding bezig, maar ik wil niet dat iemand anders narigheid heeft omdat ik te goedkope kleding heb gekocht...

— Lina

Wie laat jij ‘stikken’?

Doordat mensen goedkope kleding willen, wordt in stand gehouden dat mensen in arme landen deze kleding onder slechte omstandigheden moeten maken. Als jij deze kleding koopt, ben je dan verantwoordelijk voor de slechte omstandigheden daar? Kun je er eigenlijk wel wat aan doen? Volgens de Schone Kleren Campagne kun je de merken een zetje geven door
in winkels, op social media of per mail te vragen hoe kleren gemaakt zijn. Volgens SKC is geen enkel merk 100% schoon, maar kun je wel merken steunen die hun best doen. Sites als Eerlijk Winkelen, Project Cece en Rank a Brand helpen je daarbij. Ze leren je hoe je kunt kijken naar arbeidsomstandigheden, maar ook naar de invloed op het milieu.

Ik vind het echt te ver gaan om steeds te moeten controleren waar een kledingstuk is gemaakt of waar het vandaan komt. Je kan wel bezig blijven…

— Vera

De Four Freedoms

Al tijdens de Tweede Wereldoorlog werd nagedacht over wat vrijheid nou precies is, en hoe deze vrijheid het best beschermd kan worden. De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt benoemde in 1941 de Four Freedoms, vier vrijheden die tijdens oorlog onder druk staan. Deze vier vrijheden zijn: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van angst en vrijwaring van gebrek. Tot op de dag van vandaag zijn deze vrijheden belangrijk.

Cookie toestemming
Om de gebruikerservaring te verbeteren gebruiken wij geanonimiseerde analytische cookies.