Voor docenten

Denk je na over hoe je leerlingen of studenten met elkaar in gesprek kunt laten gaan over vrijheid en onvrijheid? Ben je benieuwd hoe je de verbinding kunt maken tussen de Tweede Wereldoorlog - een tijd waarin democratie en vrijheid onder druk stond - en de belevingswereld van jongeren nu? En wil je weten hoe dit met burgerschap te combineren is? Ga dan aan de slag met de online leeromgeving en het docentenmagazine van 4FREE.

4FREE DOCENTENMAGAZINE OVER HOLOCAUSTEDUCATIE

Met deze speciale editie van 4FREE wil het Nationaal Comité 4 en 5 mei een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van de maand januari als maand waarin Holocausteducatie centraal staat. Dit docentenmagazine helpt de drempel te verlagen om over de Holocaust les te geven. Je vindt in dit magazine bijvoorbeeld artikelen met tips voor Holocausteducatie en handelingsverlegenheid, een tijdlijn van Jodenvervolging en een overzicht van historisch en hedendaags antisemitisme. Ook besteden we aandacht aan verschillende Holocausteducatiepartners die jou verder kunnen helpen bij het lesgeven over dit belangrijke onderwerp.

4FREE DOCENTENMAGAZINE – EDITIE 2023

Het 4FREE docentenmagazine helpt u om ‘zware’ onderwerpen als oorlog en onvrijheid op een interessante, veilige en effectieve manier in de klas te behandelen. Het magazine staat vol inspirerende voorbeelden waarin burgerschap en geschiedenis met elkaar verbonden worden. Hoe werd door de nazi’s de democratische rechtsstaat afgeschaft, en is dit vandaag de dag ook nog mogelijk? Wat betekent (on)vrijheid voor jongeren, en hoe ga je hier het gesprek over aan? En welke dilemma’s zijn er als het om vrijheid gaat? Het docentenmagazine geeft concrete handvatten en voorbeelden om samen met leerlingen en studenten in de online leeromgeving aan de slag te gaan.

4FREE ONLINE

Het docentenmagazine is onderdeel van de online leeromgeving van 4FREE. 4free-now.nl een interactieve website waarop leerlingen en studenten in het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs aan de slag kunnen gaan met thema’s als de Tweede Wereldoorlog, vrijheid en onvrijheid, democratie en burgerschap.

De online leeromgeving is ingedeeld in vijf thema’s: Tweede Wereldoorlog, (on)vrijheid, discriminatie, vluchten en Nederlands-Indië. Onder elk van deze thema’s vindt u artikelen, video’s en interviews met bijbehorende opdrachten. De opdrachten hebben veelal als doel om een gesprek tussen jongeren op gang te brengen.

Contact
Heb je een tip voor collega’s? Wil je delen hoe je met deze website in de klas hebt gewerkt? Of heb je suggesties of aanvullingen voor ons? Mail dan naar: educatie@4en5mei.nl

Cookie toestemming
Om de gebruikerservaring te verbeteren gebruiken wij geanonimiseerde analytische cookies.