Voor docenten

Denk je na over hoe je leerlingen of studenten met elkaar in gesprek kunt laten gaan over vrijheid en onvrijheid? Ben je benieuwd hoe je de verbinding kunt maken tussen de Tweede Wereldoorlog - een tijd waarin democratie en vrijheid onder druk stond - en de belevingswereld van jongeren nu? En wil je weten hoe dit met burgerschap te combineren is? Ga dan aan de slag met de online leeromgeving en het docentenmagazine van 4FREE.

4FREE: VOOR LEERLINGEN, STUDENTEN EN DOCENTEN

4free-now.nl een interactieve website waarop leerlingen en studenten in het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs aan de slag kunnen gaan met thema’s als de Tweede Wereldoorlog, vrijheid en onvrijheid, democratie en burgerschap. De online leeromgeving is ingedeeld in twee hoofdthema’s: Tweede Wereldoorlog en vrijheid & onvrijheid. Onder elk van deze thema’s vind je artikelen, video’s en interviews met bijbehorende opdrachten.

Naast de online leeromgeving geeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei ook jaarlijks docentenmagazines over thema’s als de Tweede Wereldoorlog, (on)vrijheid, democratie en burgerschap uit. Bekijk de rest van deze pagina om als docent verdieping te vinden, oude artikelen te bekijken en de verschillende magazines online te lezen.

Contact
Heb je ervaringen, suggesties of aanvullingen voor ons? Mail dan naar educatie@4en5mei.nl.

Het nieuwe 4FREE docentenmagazine is uit!

Wat zijn basisvoorwaarden om ons vrij te voelen? Hoe staat het ervoor met de democratische gezindheid van jongeren? Hoe werd tijdens de Tweede Wereldoorlog stap voor stap de vrijheid en menselijkheid van Joden, Roma en Sinti afgepakt? Je leest het in de nieuwe editie van het 4FREE docentenmagazine van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

4FREE HOLOCAUSTEDUCATIE

Met deze speciale editie van het 4FREE docentenmagazine wil het Nationaal Comité 4 en 5 mei een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van de maand januari als maand waarin Holocausteducatie centraal staat. Dit docentenmagazine helpt de drempel te verlagen om over de Holocaust les te geven. Je vindt in dit magazine bijvoorbeeld artikelen met tips voor Holocausteducatie en handelingsverlegenheid, een tijdlijn van Jodenvervolging en een overzicht van historisch en hedendaags antisemitisme. Ook besteden we aandacht aan verschillende Holocausteducatiepartners die jou verder kunnen helpen bij het lesgeven over dit belangrijke onderwerp.

4FREE DOCENTENMAGAZINE 2023

Het 4FREE docentenmagazine helpt u om ‘zware’ onderwerpen als oorlog en onvrijheid op een interessante, veilige en effectieve manier in de klas te behandelen. Het magazine staat vol inspirerende voorbeelden waarin burgerschap en geschiedenis met elkaar verbonden worden. Hoe werd door de nazi’s de democratische rechtsstaat afgeschaft, en is dit vandaag de dag ook nog mogelijk? Wat betekent (on)vrijheid voor jongeren, en hoe ga je hier het gesprek over aan? En welke dilemma’s zijn er als het om vrijheid gaat? Het docentenmagazine geeft concrete handvatten en voorbeelden om samen met leerlingen en studenten in de online leeromgeving aan de slag te gaan.

Cookie toestemming
Om de gebruikerservaring te verbeteren gebruiken wij geanonimiseerde analytische cookies.