Laat je (stem) horen!

24 januari 2022

We leven in Nederland in een democratie. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat iedere Nederlander van achttien jaar of ouder mag stemmen. Het mogen stemmen in vrije en democratische verkiezingen is een belangrijk burgerrecht. Het zorgt er namelijk voor dat je vertegenwoordigers mag kiezen die beslissingen maken over de maatschappij waar jij in leeft. Toch hebben veel mensen, waaronder jongeren, niet altijd het gevoel dat de politiek er ook voor hen is. Daarom gingen Britney, Zoë, Najat en Faith – studenten van het Albeda College in Rotterdam, in gesprek met Khadija Arib, oud-voorzitter van de Tweede Kamer. Lees hun gesprek en geef zelf je mening.

Is stemmen belangrijk voor verandering?

Faith: Ja, want als je klaagt over dingen die je wilt veranderen maar vervolgens niet gaat stemmen, dan wordt de kans ook niet groter dat dingen veranderen.

Britney: Als je het ergens niet mee eens bent en je kan een partij kiezen die daar wat aan kan doen, dan moet je daar voor stemmen. Anders gebeurt er helemaal niks!

Heeft stemmen zin?

Khadija: Ik vind van wel. Ik ben zelf actief geworden in de politiek omdat ik ontevreden was. Ik was boos over hoe ze toen met migrantenvrouwen omgingen. Daarom ben ik lid geworden van een partij. Soms duurt het wel heel lang voordat iets verandert.

Wat vind jij? Geef je mening en bespreek deze in de klas.

"Als je helemaal niets doet, dan moet je gewoon stil zijn. Dat is je eigen keus. En als je niet stemt, gaat je stem naar de grootste partij."

— Najat

Gaat de politiek ook over jongeren?

Faith: Ik heb wel het gevoel dat politiek ook over mij gaat. Als je eventjes niet oplet, kan er ineens iets gebeuren waar je de dupe van wordt. Bijvoorbeeld met lenen en schoolgeld.

Khadija: Inderdaad. Ik kom uit Amsterdam en daar een betaalbare woning vinden is een groot probleem. En de jongeren zijn uiteindelijk de klos. Want kun je straks wel alleen wonen? Dat kan tegenwoordig op je 18e niet meer.

Moet stemmen verplicht worden?

Khadija: Ik weet niet of het nodig is. Bij alles wat verplicht is, denken Nederlanders vaak ‘Dat bepalen we zelf wel’.

Faith: Mensen dwingen om te stemmen werkt niet.

Britney: Als je mensen gaat dwingen, dan kiezen ze gewoon maar iets, niet vanuit een overtuiging. Ik denk niet dat mensen het dan serieus gaan nemen.

  • Stemplicht

    In België, Bulgarije, Cyprus, Griekenland en Luxemburg is het verplicht om bij de Europese verkiezingen te stemmen.

Wat vind jij? Geef je mening en bespreek deze in de klas.

"Als je wil dat er verandering komt, moet je heel veel geduld hebben."

— Faith

Als je niet stemt, mag je niet zeuren?

Najat: Als je helemaal niets doet, dan moet je gewoon stil zijn. Dat is je eigen keus. En als je niet stemt, gaat je stem naar de grootste partij.

Khadija: Dat klopt. Als je niet stemt, wordt er voor je beslist. Ook als je niet gestemd hebt, is het belangrijk om betrokken te blijven. Dat je je mening geeft als je het ergens niet mee eens bent. Dan kan bijvoorbeeld ook in de leerlingen- of studentenraad op school.

Moeten politici naar iedereen luisteren?

Najat: Partijen moeten het met elkaar eens worden en soms wordt dan niet gedaan waar jij voor stemde. Dat is niet fijn, maar het is niet anders.

Faith: Als je wil dat er verandering komt, moet je heel veel geduld hebben.

Khadija: Ons systeem werkt zo dat je altijd compromissen moet sluiten: elkaar ergens in het midden moet vinden. Dat betekent dat je bepaalde ideeën hebt, maar daar uiteindelijk toch over moet onderhandelen waardoor de uitkomst anders kan zijn. Dat is hoe in Nederland de politiek werkt.

Moet politiek makkelijker worden?

Khadija: Politiek lijkt soms afstandelijk als je het op tv ziet, ook omdat het taalgebruik soms best ingewikkeld kan zijn. Maar het gaat over gewone, alledaagse dingen. Als politici meer in normale mensentaal zouden praten, zouden meer mensen zich in hen herkennen.

Zoë: Misschien zouden meer mensen stemmen als het ook op een andere manier kan. Bijvoorbeeld dat iemand aan de deur komt en dat daar dan een stembiljet ingevuld kan worden. Maar dat moet dan wel op een veilige manier.

  • Stemmen op je 16e of 17e

    In Oostenrijk, Malta en België mogen 16- en 17-jarigen stemmen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Alleen in Oostenrijk en Griekenland mogen 17-jarigen ook stemmen bij de nationale verkiezingen.

    Vind jij dat in Nederland de stemleeftijd ook naar beneden moet?

Wat vind jij? Geef je mening en bespreek deze in de klas.

"Als je het ergens niet mee eens bent en je kan een partij kiezen die daar wat aan kan doen, dan moet je daar voor stemmen. Anders gebeurt er helemaal niks!"

Cookie toestemming
Om de gebruikerservaring te verbeteren gebruiken wij geanonimiseerde analytische cookies.