Vrijheid volgens

23 maart 2022

In de podcast Vrijheid Volgens spreekt journalist Maarten Dallinga verschillende mensen die zijn gevlucht voor oorlog.

Journalist Maarten Dallinga interviewt in Vrijheid Volgens  Nederlanders die werden geboren in Eritrea, Irak, Syrië en voormalig Joegoslavië. Zij vertellen aan de hand van eigen ervaringen hoe ze vrijheid en onvrijheid beleefden in hun herkomstland, tijdens hun vlucht en in Nederland.

Zo is de 27-jarige Nouf Rafea aan het woord, die geboren werd in de Syrische hoofdstad Damascus en in 2015 vluchtte voor de burgeroorlog. Ze ontwaakte door bombardementen en leefde iedere dag met het besef dat het haar laatste kon zijn. Maar wanneer zij samen met haar vriendin een stukje ging rijden in haar groene Suzuki, kon ze toch even blij zijn, vertelt ze. “We deden mooie liedjes aan en lachten, om de pijn te vergeten.”

Ook interviewt Dallinga de 37-jarige Tanja Bubic. Zij werd geboren in voormalig Joegoslavië en vluchtte op haar elfde voor de Bosnische burgeroorlog naar Nederland. Op basis van haar eigen ervaringen benadrukt zij de kwetsbaarheid van vrijheid: “Vrijheid blijft alleen bestaan als we ons blijven herinneren dat het heel makkelijk anders kan lopen.”

Aan de slag

Benieuwd naar de mening van je klasgenoten over deze onderwerpen? Klik hier voor films met vragen en stellingen om in de klas te bespreken.

Cookie toestemming
Om de gebruikerservaring te verbeteren gebruiken wij geanonimiseerde analytische cookies.