Wahhab geeft vrijheid een gezicht

6 april 2022

Wat betekent vrijheid? En wat is de impact van oorlog? Het zijn vaak abstracte onderwerpen die meer betekenis kunnen krijgen als iemand over zijn of haar eigen ervaringen vertelt.

In de film Geef vrijheid een gezicht komen Wahhab en Emmy aan het woord, ze vertellen over hun ervaring met oorlog. Wahhab als Jezidi in Irak en Emmy als Joods meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog. In gesprek met elkaar herkennen Emmy en Wahhab veel van elkaars ervaringen. Ze praten over verlies, verdriet en trauma, over angst en rauw. Maar ook over wat hen heeft geholpen, hoe ze toch nog steeds durven te dromen en hoe ze een toekomst opbouwen. ze geven eerlijk toe dat dit niet onder slag of stoot gaat, dat het vaak lastig is om uit te leggen wat ze precies hebben meegemaakt, omdat er eigenlijk geen woorden zijn voor deze ervaringen.

Dat ik nu hier in veiligheid woon en kan studeren is fantastisch, maar dan denk ik aan degenen die daar gebleven zijn. Wat gebeurt er met hen?

— Wahhab (25)
Emmy en Wahhab in gesprek

Bekijk de film

De film bevat vragen voor een klassengesprek over onderduiken, vluchten en helpen.

 

Aan de slag

Benieuwd naar de mening van je klasgenoten over deze onderwerpen? Klik hier voor films met vragen en stellingen om in de klas te bespreken.

Cookie toestemming
Om de gebruikerservaring te verbeteren gebruiken wij geanonimiseerde analytische cookies.