Vrijheid van geloof

2 september 2019

Hoe belangrijk vind jij vrijheid van geloof? Deze vrijheid is voor de een vanzelfsprekend, maar voor de ander niet.

We leven in Nederland in een vrij land. Je mag bijvoorbeeld geloven wat je wilt: er is vrijheid van godsdienst. Dat zie je terug op straat. Zo zijn er kerken, moskeeën, synagogen en andere gebedshuizen. En je mag natuurlijk ook niets geloven en zonder religie leven.

Heb je de vrijheid om te discrimineren?

Vrijheid betekent ook dat er in Nederland allerlei soorten scholen zijn, of verzorgings- en verpleeghuizen, met een bepaalde identiteit. Er zijn openbare scholen, maar ook christelijke of islamitische. En je hebt neutrale verpleeghuizen, maar er zijn ook verpleeghuizen met een religieuze, veelal christelijke, achtergrond. Daar kiezen de mensen vaak bewust voor.

Soms botst de vrijheid van de een met de vrijheid van de ander. Op een ROC in Rotterdam gebeurde het volgende: drie islamitische studentes zochten een stageplaats in het lokale verzorgingshuis met vooral christelijke bewoners. De studentes hadden de juiste vooropleiding, maar kregen toch geen stageplek. De bewoners wilden niet door moslima’s geholpen worden.

Ik ben student Zorg en welzijn en wil graag in een verzorgingshuis werken. Ik draag dan wel een hoofddoek, maar ik kan net zo goed mijn taken uitvoeren als mijn medestudenten die niet islamitisch zijn.

— Rachida
Still uit Vrijheid van geloof

Het is goed dat bewoners kunnen bepalen door wie hij of zij geholpen wordt. Als vrouw wil je in sommige gevallen liever door een vrouwelijke arts geholpen worden, dat vinden we toch ook normaal? Het kan soms betekenen dat je iemand afwijst. Dat is dan maar zo.

— Henk (Coördinator in verzorgingshuis)

Nederland is een vrij, maar ook een divers land. We moeten iedereen in zijn of haar waarde laten en we moeten daarbij voorkomen dat mensen worden gediscrimineerd. Ook dat is een belangrijk recht van iedereen in Nederland. Maar wat als de vrijheid en de rechten van de een botsen met de vrijheid en de rechten van de ander?

De islamitische ROC-studentes willen niet gediscrimineerd worden als ze een stageplaats zoeken. Het christelijke verzorgingshuis wil de vrijheid van de bewoners respecteren en ze zelf laten kiezen door wie ze verzorgd willen worden.

De Four Freedoms

Al tijdens de Tweede Wereldoorlog werd nagedacht over wat vrijheid nou precies is, en hoe deze vrijheid het best beschermd kan worden. De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt benoemde in 1941 de Four Freedoms, vier vrijheden die tijdens oorlog onder druk staan. Deze vier vrijheden zijn: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van angst en vrijwaring van gebrek. Tot op de dag van vandaag zijn deze vrijheden belangrijk.

Iedereen mag geloven wat hij of zij wil, maar mag je dat ook altijd laten zien?

Cookie toestemming
Om de gebruikerservaring te verbeteren gebruiken wij geanonimiseerde analytische cookies.