De Four Freedoms

13 februari 2023

Wat is vrijheid? En welke vrijheid is het belangrijkste? Vraag het aan honderd verschillende mensen, en je zult honderd verschillende antwoorden horen. Hoewel iedereen een beeld heeft van het begrip ‘vrijheid’, betekent het voor lang niet iedereen hetzelfde.  

Al vele eeuwen denken mensen na over wat vrijheid nou precies is, en hoe deze vrijheid het beste beschermd kan worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, het bekendste voorbeeld van een periode waarin vrijheid in gevaar was, benoemde de toenmalig Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt de zogenaamde Four Freedoms: vier vrijheden die te allen tijde beschermd dienen te worden. Het gaat hier om vrijheid van meningsuiting, vrijheid van geloof, vrij zijn van armoede en vrij zijn van angst 

Je kan je optimaal vrij voelen wanneer een combinatie van deze vier verschillende vrijheden zonder belemmering in je leven bestaat. Je wil je bijvoorbeeld vrij kunnen voelen om je mening te uiten en je geloof te belijden zonder bemoeienis van anderen. Daarnaast is het ook belangrijk om vrij te zijn van zaken die jouw vrijheid zouden kunnen beperken, zoals armoede en angst. Je eigen vrijheid bepalen en daarvoor opkomen is lastig. Als je daarnaast ook nog eens rekening moet houden met de vrijheden van de rest van de wereld, wordt duidelijk hoe complex het begrip ‘vrijheid’ daadwerkelijk is.  

Vier categorieën van vrijheid

De uitsplitsing van vrijheid in vier categorieën kan helpen om het begrip behapbaar te maken. Ze bieden overzicht en beslaan tegelijkertijd vrijwel alle mensenrechten. Welke mening heb jij over vrijheid, en hoe zet je verschillende aan vrijheid gerelateerde dilemma’s tegenover elkaar? De online Four Freedoms-leermodule helpt hierbij.

Ga hieronder met de Four Freedoms aan de slag. 

Cookie toestemming
Om de gebruikerservaring te verbeteren gebruiken wij geanonimiseerde analytische cookies.